Albin Elowson

Gotland Grand National 2022

Till mina grymma Sponsorer och Samarbetspartners.

Vinnare av världens största enduro tävling Gotland Grand National!

Här kommer min racerapport från GGN och hur mina förberedelser varit inför tävlingen.

Jag åkte till Gotland över en vecka innan för att kunna förbereda mig inför tävlingen i lugn och ro! Jag körde 3 dagar då jag testade en del med min fjädring för att få den rätta känslan på den hala kalkstenen. Körde även några träningspass med bra tempo för att bygga hårdhet i kroppen. Tyckte att jag hade fått till en bra hoj och kunde fokusera på racet. Vi kom in till Tofta skjutfält på torsdagen då jag gick större delar av banan för att se hur mycket de hade ändrats från föregående år. Något som börjar bli tydligt är att de blir bara mer kalksten då det varje år försvinner mer materiel (jord). Då varje hoj får med sig ex antal KG hem från ön… Fredagen så coachade jag min flickväns lillebror på morgonen och det gick bra fram till de att han körde bensin stop! Eftermiddagen går till att träffa sponsorer och vara med på intervjuer, autografskrivningar och den årliga presskonferensen.

Lördagen hade vi planerat hur hela morgonen och förmiddagen skulle se ut. 7.00 uppstigning. 8.00 avfärd mot Tofta. 8.20 börja gå starten och de första KM av banan. 9:30 Avfärd mot bana för att värma upp mig på hojen och ställa in de sista. 11.00 rullar in hojen i startområdet. Sedan fram till start så stretchade igenom kroppen och byte om. Kände mig riktigt nervös och stel på morgonen… Men när jag sedan hade gjort alla mina förberedelser och gick ut till starten så infann sig race lugnet i kroppen.

12:30 gick starten, fick igång hojen bra men tappade endel på startrakan… kändes som att hojen inte gick ordentligt… så i början låg jag runt 15-20 man i spåret. Körde upp min snabbt till topp 10 och varvade som 7a. Tanken var att jag skulle köra igenom tankningen första varvet men när jag låg lite efter så valde jag att vänta ett varv. Började komma in i bra flyt i körningen och började ta igen förlorad tid på de framför. Rullade igenom tankslingan på varv 2 och tog då en energi gel. Nu började jag kunna trycka på mer i körningen. Varv 3 så gick jag in i tankslingan igen men då även för att tanka. Gjorde ett riktigt snabbt tankstop och var nu ut som 3-4. Nu började jakten på ledaren Mikael Persson som leder tävlingen men har sitt tankstop kvar. Jag laddar på och känner mig stark så tar in mycket tid så ut på varv 5 så låg jag, Mikael och Rikard inom 5 sekunder. Men kör om Micke och börjar direkt dra ifrån. Så på ett varv så hade jag en lucka på ca 40 sekunder ner till 2an. Kunde utöka detta hela vägen in i mål och vann årets Gotland Grand National med 1min 30 sek!

Känslan som infinner sig när man bara har några kurvor kvar är magisk! För att sedan mötas av champagne sprut, konfetti och kameror är något som så gött och häftigt.

Jag är så nöjd över min prestation under racet och hur allt klickade bra med depåstopp och service personal. På kvällen sedan så var de bankett och med prisutdelning och mat. Något som gör att denna seger smakar lite bättre än vanligt är ju att jag vann 50000kr i första pris!

Men nu när man har kommit hem så är de givetvis lite efterarbete. Men framförallt så börjar jag direkt ladda om inför Novemberkåsan som är om 3 helger! Då jag är rejält revansch sugen efter förra årets DNF…

Stort tack till er som läser denna racerapport för att ni är med och stöttar mig!

Med Bästa Hälsningar

//Albin Elowson #1