Albin Elowson

Novemberkåsan Bollnäs 2022

Till mina sponsorer och samarbetspartners!

I helgen var det dags för revansch i Novemberkåsan efter förra årets DNF.

Efter att ha tömt alla energi depåer på GGN så drog jag på mig en rejäl förkylning efter som gjorde att jag inte kunde börja förbereda i tid till kåsan… Jag hann göra de tester som jag behövde med däck, lampor och fjädring men tyvärr inte så mycket mer! Men timmarna har jag i kroppen efter en hel säsong med massor av tävlingar så hårdheten finns ändå i kroppen.

Jag åkte upp till Bollnäs som stod som arrangör till årets kåsa i god tid och var uppe redan på tisdag kväll. Så på onsdag, torsdag och fredag gick jag några av sträckorna och kikade in de kärr, mossar och diken som vi skulle ta oss över. Jag hade nog 4.5mil i benen efter dem dagarna. Då 3 av 4 sträckor var nästan 2mil och den fjärde var 1mil. Kände mig så förbered jag kunde vara och var redo inför årets prövning.

På fredagen var de lite intervjuer och invigning nere på torget i Bollnäs samt så ställde jag in hojen i parcfarme på kvällen.

Känslan inför start var att de skulle bli en ganska lång och tuff kåsa men utan förmycket kärr. dagsetappen så skulle vi köra 5ss och på nattetappen 10ss.

Jag hade förberett så jag kunde byta om efter varje sträcka då vi hade service mellan varje. Då det är väldigt viktigt att hålla sig varm och torr så man inte gör åt med onödig energi.

Dagsetappen började ganska stelt och var inte ett med hojen. Kände även inte riktigt igen mig själv på de långa sträckorna… vart nästan matt, orkeslös och näsan rann efter halva sträckorna. Så funderade direkt då på om min förkylning jag har haft inte riktigt hade läkt ut helt…

Kommer in som 2a efter dagen efter några fast körningar och har då ca 3min och 30sekunder upp till Mikael Persson som har kört bra!

I sista servicen så krängde jag om till en nytt dubbdäck bak så de inte skulle ta slut under natten. Sedan så rullade jag inte hojen i parcfarme till nattetappen skulle börja kl 17.00. Mellan dag och nattetapp så är de en snabbdusch, äta och sedan vila i någon timme för att sedan starta om till natten.

Som så många vet är det på nattetappen kåsan avgörs så mina dryga 3min upp till Mikael är egentligen inte så mycket på en Novemberkåsa. Nattetappen började och första sträckan rullande på ok men kände fortfarande att kroppen inte svara till 100%… Men jag var snabbast på de två första sträckorna och kände att jag hade fått till en bättre inställning på hojen. När jag ska rulla ut genom tälten så står fortfarande Mikael kvar… han fick bryta tävlingen p.g.a. av något tekniskt fel på biken. Så nu var jag uppe som 1a i tävlingen och med en ganska stor ledning på 7-8 min. Med Mikael ur tävlingen så var känslan direkt att om jag ska komma något annat än 1a så måste de hända något med mig eller hojen. Så nu var det ”bara” att arbeta på de 8 sträckorna som var kvar. På en kåsa så är de än så viktigt att bara tänka ”en sträcka i taget” för om man börjar fundera på den sista då känns de oftast som en evighet till dess.

Jag arbetade på genom natten ihop med mitt team, familj och vänner som gjorde ett grymt jobb med att serva mig i service och ute på sträckorna. Jag kunde utöka min ledning under hela natten och kunde med säkerhet rulla igenom de sista sträckorna. Känslan när man bara har någon minut kvar på sista sträckan är något väldigt speciellt… När man har kört i 8h och 30 min i skogen bland sten och rötter och inte minst kärr så uppfylls man av sådan energi att man snart är i mål! Att sedan mötas av champagne sprut och massa applåder får en att få rysningar i kroppen…. VINNARE AV NOVEMEBERKÅSAN 2022!!

Men inte att glömma är att utan alla som har hjälpt mig på denna tävling är detta resultat inte möjligt!

Jag lyckades sätta pricken över i et efter en helt grym säsong då jag har vunnit alla stora serier och tävlingar i Sverige i år.

SVENSK MÄSTARE I ENDURO

SVENSK MÄSTARE I LÅNGLOPP

SEGRARE I STÅNGEBROSSLAGET

SEGRARE I GOTLAND GRAND NATIONAL

SEGRARE I NOVEMBERKÅSAN

Utan er som läser detta hade jag aldrig kunnat åstadkommit dessa resultat.

NI ÄR BÄST!

//Albin Elowson #1

Kolla gärna in en highlights film på mig och sportspegeln repotage nedan.