Albin Elowson

Race rapporter Juli

Till mina sponsorer och samarbetspartners.

Hej,

Jag har nu avslutat en hektisk period på 3 veckors tävlande med VM i Skövde, VM Estland och innan de SCCS Bergby.

Swedish Cross Country Series, Bergby 10 Juli.

Andra deltävlingen av SCCS i bergby blev en varm och dammig tävling. Jag kände mig förbered och laddad för detta race men visste att de skulle bli riktigt tufft. Jag fick en hyfsad start och var 6-7 i första svängarna, var ganska snart uppe som 3a. Tog dock lite för lång tid och mycket energi för mig att komma om då Robert Kvarnström och Rikard Hansson är två förare som är tuffa i spåret. När jag väl hade kommit om dem så hade även Max Ahlin hakat på och vi laddade på bra och det skiljde ca 10-20 sek mellan oss. Gjorde ett snabbt depå stop och var fortfarande först ut i spåret. Men jag gjorde ett misstag att inte byta USWE (en ryggsäck med vätska) då jag trodde att 2 liter skulle räcka… Dock så gjorde de inte det tyvärr, jag kände att jag var tvungen att stanna igen för att orka. Tappade där med den luckan jag hade på Max och då var han 5-10 sek bakom med två varv kvar. Jag mosade på och visste att det skulle bli tufft för Max att köra om i dammet. Men ut på sista varvet så kommer jag in i ett skogsparti där det var svårt att se då ljuset kom in mellan träden. Ser inte vad jag kör på utan framhjulet slår undan och jag vurpar. Skyndar mig upp men Max hinner precis komma om mig… Då kände jag verkligen hur trött och utmärglad jag var och hade inte något att sätta emot. När jag väl kom i mål som tvåa, så kände jag att jag de svårt med andningen. Fick lägga mig ner i skuggan och försöka återhämta mig direkt. Känns ju givetvis lite snopet att komma två när man har legat först större delen av racet. Men Max är också stark och hade en bra dag så de är hatten av!

Enduro VM Estland, 16-18 Juli.

Direkt efter Bergby så var det bara att tvätta av biken och serva, för att sedan lasta in grejerna igen för avresa mot Estland på måndag kväll. På onsdagen så fick vi börja gå proven. Det var 3st prov, Extrem provet var inte mycket till extrem utan mer som ett vanligt enduro/cross prov på hårt underlag. Enduro provet var sandigt prov i skogen som var riktigt stalpigt. Cross provet var på några mindre fält och en mindre cross bana.

Depån och supertestet för fredagkvällen låg precis intill havet och en strand. Jag började fredagens supertest bra och stabilt. Lördagen så gick de både bra och dåligt. Fick riktigt bra feeling på några prov men dock så låg jag även mycket på marken under dagen och ”letade mask”. Jag vurpade och gjorde större misstag 6-7 gånger under dagen vilket kostade mig mycket tid. Hade även svårt för de sandiga enduro provet, men försökte göra några ändringar med hojen under dagen. Slutade på en 9e plats i klassen och 24e totalt.

Söndagens race började trögt med dålig pondus. Var även tvungen att byta fram gaffel då det blivit något fel på den jag hade… Men jag kämpade på och fick lite mer feeling mot slutet men hade riktigt svårt på de sönderkörda enduro provet. Slutade på en 10e plats i klassen och 23a totalt. Kände mig inte alls nöjd med andra dagen men jag vet vad jag behöver ta med mig och träna på. Direkt efter racet så var vi tvungna att packa ihop och dra direkt för att hinna med båten hem, till VM i Skövde.

Enduro VM Skövde, 22-24 Juli

Jag kom hem på måndagen och det var direkt fullt pådrag att få iordning på alla grejer efter Estland. Då racet skulle börja redan på torsdagen, för på söndagen så skulle Billingen Enduro Challange gå. I och med detta så vart det bara en dag vila innan det var dags att börja gå prov igen. Det som var lite skönt för mig var att proven låg på samma ställen som de gjorde på SM förra året. Även dragningarna på proven påminde om förra året. Enduro provet var ute på Klagstorp, på de militära övningsområdet. Blandad terräng och ganska öppen dragning. Extrem provet gick i slalombacken med inslag av stockar och däck hinder som vi även körde på prologen. Cross provet var inne på Cementa, mycket kalksten men även snabba vägar och gärden. 3st varierande och bra prov som skulle blir riktigt kul att dra på.

Prologen var riktigt häftig då den gick i slalombacken och mycket publik stod längs med banan. Fick en riktigt go feeling och satte 6e bästa tid av alla!

Dag1: Kände direkt från start att jag hade mer pondus i körningen och vågade trycka på ordentligt! Satte några riktigt bra tider på både Extremen och Cross provet. Kände under dagen att jag hade mer svårt för Enduro provet ute på Klagstorp… Försökte göra några ändringar på biken men det vart både bättre och sämre. Fighten i totalen var riktigt tight så det fanns inte tid för några misstag. Jag lyckades ÄNTLIGEN hålla ihop dagen och slutade på en 4e plats i klassen med drygt 30sek till pallen och 11a i totalen. Direkt efter målgång var det mycket intervjuer med både radio och tidningar. Direkt i med lite mat i magen för att hinna med att kolla hur Enduro provet hade ändrats under dagen. Jag går igen för att se om man kan hitta några nya bättre linjer mot de vi har kört under dagen.

Dag2: Jag var riktigt laddad för att försöka komma närmre en pall plats i klassen vilket ändå kändes inom räckhåll efter gårdagen. Började första varvet med att bara vara 3-5 sekunder efter 3e platsen i klassen. Men tappade dock för mycket tid på Enduro provet fortfarande… körde fortsatt bra på de två andra men lyckades inte hitta de sista sekunderna på enduron. Men jag mosade på hela dagen utan några misstag, höll mig på hjulen och började känna igen mig själv i körningen! Det var lika tight om placeringarna i totalen denna dag… Jag gav allt jag orkade på sista provet för att försöka få sekunderna på min sida. Jag körde bra och lyckades plocka någon placering till. Slutade på en 7e plats i totalen och 4a i klassen. Men bara drygt 10 sekunder långsammare så hade jag varit undanför top 10, så pass tight var det!

Jag är så glad över att få uppleva det jag har gjort denna helgen. Allt publikstöd man har haft, framförallt i slalombacken har varit grymt häftigt! Jag är också jätte stolt över min klubb FMCK Skövde tillsammans med Skövde Kommun som har gjort en mycket fin och bra tävling. Dock så vart det inte något BEC (Billingen Enduro Challenge) för Eliten på söndagen… De startade ungdoms klasserna på morgonen och motion på förmiddagen. Men det dammade alldeles för mycket, för att kunna försäkra både oss förare och publikens säkerhet. Så tävlingsledningen valde att ställa in Elit starten. Ett klok val men kändes ganska så tomt efteråt.

Jag har nu även blivit uttagen till landslaget för att köra Six-days i Italien den 30aug-4Sep. Ska blir riktigt skoj att köra Six-days igen efter att förra året vart inställt pga av Covid-19.

Men innan de så tänker jag eventuellt göra ett inhop i Enduro SM i Katrineholm den 14 Augusti. Men det är något jag kommer bestämma lite närmare, då jag vill ha bra koll på grejerna inför Six-days.

Tack för ert stöd i min satsning!

Med Vänliga Hälsningar //Albin Elowson